Foto: Linda Forsell/SvD/Scanpix.
Ljungby

Bättre hälsa för de mellan 50-55

"Målet är att ta reda på hälsan som finns"
1:49 min

Vårdcentralen Sländan i Ljungby och vårdcentralen i Lidhult har startat en helt ny mottagning riktad till personer mellan 50 och 55 år som kallas "Hälsokurvan".

Tanken med mottagningen är en hälsoundersökning där de går igenom hela kroppen och tar prover, mäter och väger. Dessutom går de igenom hur mycket man rör på sig och vad man äter. Resultatet skrivs ihop i form av en hälsokurva.

Enligt Lill Bengtsson, distriktssköterska i Lidhult, har de valt att satsa på åldrarna 50-55 eftersom det oftast är först då man börjar tänka på hur man lever sitt liv.

– Vid trettioårsåldern är man kanske mitt uppe i att vara småbarnsförälder och man har andra saker som man håller på med. Det är därför vi valt 50-55, när man börjar lugna ner sig och börjar tänka på sitt eget liv, säger Lill Bengtsson.

Vad är målet med det här?

– Målet är att ta reda på den hälsa som finns. Att man tidigt upptäcker om det skulle vara något så man kan göra förändringar medan det finns tid.

De som är inom målgruppen kommer att få ett erbjudande utskickat och om man skulle vara intresserad bokas en tid och om värdena skulle vara dåliga tas kontakt med läkare. Tanken är att mottagningen ska var permanent.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".