1 av 4
Ola Bengtsson, fackets klubbordförande på Myresjökök tittar ut över produktionshallen. Foto Malin Ulfhager/Sverieges Radio
2 av 4
Jonas Andersson som blir arbetslös 2 december tillsammans med kalendern där de kryssar varje dag som går.. Foto Malin Ulfhager/Sveriges Radio
3 av 4
Såhär ser det ut untanför Myresjököks byggnader. Foto Malin Ulfhager/Sveriges Radio
4 av 4
The Final Countdown. Foto Malin Ulfhager/Sveriges Radio
Älmhult

Att packa ihop sitt jobb

Att packa ihop sitt jobb
1:42 min

Om knappt en månad slutar de sista skåpmontörerna på Myresjökök i Älmhult. Beskedet om uppsägning kom för snart ett år sedan. Nedräkningen har börjat på arbetsplatsen och produktionen har trappats ner.

Företaget som tillverkar köksskåp håller nu på att flytta sin montering till Tidaholm. Om två veckor ska Jonas Andersson och hans 36 arbetskamrater som är kvar börja packa ner hela verkstaden.

– Idag jobbar vi lite, men vi jobbar bara varannan dag, säger Jonas och suckar.

– Måndag, onsdag och fredag gör vi köksskåp. Tisdagar och torsdagar städar vi lite och inventerar, några är lediga, tillägger han.

Hur är stämningen på jobbet?

– Det är upp och ner, vissa dagar fungerar det jättebra, andra fungerar det inte bra. Folk går ner sig, man tänker på vad som ska hända, förklarar han.

Varken Jonas Andersson eller facket är nöjda med hur Myresjö-kök har skött den här flytten och hur de har gjort sig av med sin personal. Enligt fackförbundet GS har Myresjökök sagt upp personal utan att låta facket förhandla klart. Nu ligger ärendet i arbetsdomstolen.

– Man kan alltid göra uppsägningar på två olika sätt, antingen på ett bra sätt eller på ett dåligt sätt. De flesta företagen väljer att göra det på ett bra sätt, så att det blir så bra som möjligt för de stackarna som blir berörda av en uppsägning, men det har vi inte sett någon tendens till här från Myresjökök, säger Ola Bengtsson som är facklig klubbordförande för fackförbundet GS.

Vd för Myresjökök, Ingmar Tärnskär får inte lämna några kommentarer, säger han. När och om stämningen mot företaget på en miljon kronor kommer att tas upp i arbetsdomstolen vet han inte.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@svergesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".