Mutmisstänkte systembolagschefen i länet har tagit tjänstledigt

17 av de 77 chefer på Systembolaget som misstänks för mutbrott har valt att ta tjänstledigt under tiden som utredningen pågår. En av dem är anställd i en butik i Kronobergs län.

De som nu misstänks för mutbrott har uppmuntrats att ta ledigt av Systembolagets ledning.

-Vi har sagt till dem som nu har delgivits misstanke eller delgivits åtal att de bör gå hem, i avvaktan på den utredning som nu ska göras arbetsrättsligt, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg.

En av dem som misstänks har under många år haft en chefsbefattning i en butik i Kronobergs län. Beskedet som personalen på hans arbetsplats ger på onsdagen är att han tagit tjänstledigt, men i övrigt vill kollegerna inte kommentera misstankarna mot honom.

Ingen är åtalad ännu och de som valt att gå hem redan innan den rättsliga processen är avslutad har lön under tiden de går hemma.

Polisutredningen är sekretessbelagd och enligt presschefen Björn Rydberg så vet Systembolaget därför fortfarande inte fullt ut vilka som misstänks för mutbrott, men när sekretessen släpps i samband med att åtalen väcks kommer det statligt ägda företaget att inleda de arbetsrättsliga processerna.

Som mest handlar det om mutor på över 100 000 kronor. För systembolagschefen i Kronobergs län gäller det ett betydligt lägre belopp, sammanlagt 4 521 kronor, enligt det avsnitt i polisutredningen som Sveriges Radio Kronoberg tagit del av.

Men trots att det är ett lågt belopp så rubriceras det som grovt mutbrott eftersom mannen, enligt utredningen, systematiskt har brutit mot företagets avtal med staten.

Sjäv förnekar han att han begått något brottsligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".