Den olycksdrabbade korridoren i N-huset på universitetet. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
Linnéuniversitetet

Videum: "Inga fler speglar ska trilla ner"

"Jag kan garantera det"
1:47 min

För lite klister. Den förklaringen ger Vidéums ansvarige fastighetschef när det gäller speglarna som bara rasat ner i tjänsterummen i det nybyggda N-huset på unviersitetet.

– Speglarna är monterade med ett montageklister och förmodligen har det varit för lite klister, säger Patrik Hjelm.

Vilket ansvar tar ni som byggherre för detta?

– Vi har ett ansvar för huset. Och för själva montaget i sig ger entreprenören en garanti. Men nu när det var den tredje spegeln har Vidéums personal gått in och kontrollerat samtliga rum, det är ett arbete som pågår just nu.

Ja, kritiken från unverstietet är hård mot allt som hänt i N-huset, där många anställda har sina tjänsterum. I somras gav en väggfast bokhylla full med böcker vika och rasade rakt in i rummet, och hade kunnat orsaka allvarliga skador om personen varit inne i rummet.

Och när den tredje stora spegeln, fastklistrad på insidan av dörren till tjänsterummet rasade ner för inte så länge sedan, tyckte skyddsombudet Kia Graffman att måttet var rågat och anmälde det som ett tillbud enligt arbetsmiljöförordningen.

– Om de hade gått sönder, är det det klart att man kunnat få glassplitter på sig, alltså skärskador, säger Kia Graffman.

Allan Fransson som jobbar med lokalplaneringen på universitetet är också mycket kritiskt.

– Det är inte bra och jag förstår inte, för det här är inte så svåra grejer att göra rätt från början och därför tycker jag det är för dåligt, säger han.

– Jag kan bara hålla med honom, säger Patrick Hjelm.

Kan du garantera de som sitter däruppe att det händer inte händer fler grejer?

– Ja, efter att vi gått igenom samtliga rum, kan jag garantera att speglarna inte kommer att trilla ner.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".