1 av 2
Carola Elbrink som driver Klostergårdens Blommor i Växjö är i stort nöjd med kassaregisterlagen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Homman på Skatteverket i Växjö säger att kassaregisterlagen bidragit till att bättra på den seriösa konkurrensen inom handeln. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Mindre fusk och svarta pengar med nya lagen

"Har man lämnat kvitto, har man ryggen fri"
1:46 min

Den snart två år gamla kassregisterlagen har bidragit till en mer seriös kontanthandel utan fusk i Kronobergs län anser man från Skatteverket.

– Jag tycker att det här med kassaregistret och kvitton fungerat bra. Jag har ju inte haft butik så länge, så det är lite bekymmersamt när man inte är van vid det, säger Carola Elbrink som driver en blomsterhandel i centrala Växjö. Och hon tror också att det här sysytemet bidrar till att minska fusk.

– Det är viktigt att lämna kvitto till kunden, för då har man ju ryggen fri också.

Det är bara tre företag av omkring 100 kontrollerade i länet som har brutit mot kassaregisterlagen så att de tvingats betala den särskilda avgiften på 10 000 kronor. Mats Homman på Skatteverket i Växjö tycker att det visar att lagen fått den överväldigande majoriteten av företag att sköta sig.

– De tre som som fått betala den särskilda avgiften har helt enkelt inte slagit in all försäljning i kassan, säger han.

Kassaregisterlagen besår av två delar. Dels ska företag med kontanthandel, som till exempel detaljhandel, restauranger, frisörer, ha ett certifierat kassaregister, som gör det mycket svårt att fuska.

Den andra delan är att kunden alltid ska erbjudas kvitto.

– Det är mycket viktigt för då kan du se om man till exempel slagit in 2 kronor istället för 200 för då är det ju inte riktigt registrerat.

Mats Homman tror att kassaregisterlagen bidrar mycket till att minska fusket i kontanthandeln även om det är svårt att skapa ett hundraprocentigt säkert system.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".