Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronoberg

Över 1000 äldre till sjukhus efter fallolyckor

"Man gör många åtgärder i hemmen"
1:44 min

Kronoberg ligger i topp i landet när det gäller antalet fallolyckor bland äldre som slutar på sjukhus. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Men Styrbjörn Östberg, medicinsk rådgivare och chefsläkare på landstinget Kronoberg, är skeptisk till siffrorna.

– Jag är inte så övertygad att Kronoberg ligger i topp. Skillnaderna mellan de olika landstingen är väldigt små. Sedan är det så att små landsting har en tendens att sticka ut åt ena eller andra hållet när de stora landstingen utgör medeltalet.

Enligt MSB:s rapport var det förra året 385 män över 65 år i Kronoberg, som hamnade på sjukhus i minst 24 timmar på grund av en fallolycka och hela 715 kvinnor. Det är alltså nästan är dubbelt så vanligt med fallskador och sjukhusvård bland kvinnor än vad det är hos män.

– Dels beror det på att kvinnor har skörare skelett och sedan finns det kanske lite fler kvinnor i den åldersgruppen också, säger Styrbjörn Östberg.

Tittar man på alla länen i landet ligger Kronoberg på andra plats när det gäller slutenvårdade män och på fjärde plats för kvinnor. Och fallolyckorna har ökat, något som landstinget och kommunerna försöker göra något åt.

– Dels genom att skapa en bättre registrering och förståelse för vad det beror på. Sedan gör man mycket åtgärder i äldres hem, på boenden och på sjukhus för att försöka förhindra den här typen av olyckor. Man tar bort mattor och trösklar och försöker skapa en miljö som minskar risken att falla, säger Styrbjörn Östberg.

Vad tror du ökningen beror på?

– Det kan bero på mycket. En bättre statistik eller att antalet personer i åldersgruppen har ökat.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".