"Katastrofalt". Så beskriver Johanna Storbjörk (S) läget. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Svart hål i budget hot mot föreningar

"Det får svåra följder"
1:40 min

Många föreningar i Växjö kommun kan bli av med drygt 20 procent av föreningsbidragen 2012. Anledningen är att det fattas 4 miljoner i fritidsnämndens budget för nästa år.

– Tråkigt, tragiskt och katastrofalt. Den sittande borgerliga majoriteten vill underminera föreningsbidragen, säger Johanna Storbjörk (S) som är fritidsnämndens vice ordförande om situationen. 

Johanna Storbjörk menar att det är en så stor del av föreningsbidragen som riskerar gå förlorade att det kan få svåra följder.

– Det kan innebära att vart fjärde gympapass ställs in, att var femte ungdom inte kan utöva sin fritidssysselsättning

Hon hävdar också att den borgerliga majoriteten i nämnden använt nämndens pengar på ett mycket märkligt sätt.

– Pengar till investeringar som blivit uppskjutna, som till exempel Araby Park Arena eller Vipers Arena, har använts till att fylla hål eller till andra investeringar. I förlängningen leder det ju till att budgeten undermineras.

Johanna Storbjörk anser att de fyra miljonerna måste tas fram från annat håll. Och hon kommer inte att medverka till neddragningar av föreningsbidragen.

Ulf Hedin (M) som är fritidsnämndens ordförande säger att det här är en allvarlig situation men vill i övrigt inte säga mer före det möte som ska hållas mellan fritidsnämndspolitiker och kommunalråden. Han vill heller inte säga om nämnden ska begära extrapengar för att täcka underskottet inför nästa år.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".