1 av 4
Björnen som i dag står utanför kommunhuset byggs in. Bild: Arkitektbolaget
2 av 4
20 personer ska jobba i kontaktcentrat. Bild: Arkitektbolaget
3 av 4
Bild: Arkitektbolaget
4 av 4
Än så länge är receptionen en byggarbetsplats. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Nytt kontaktcenter ska ge svar på allt

"Vi slopar telefontiderna"
1:32 min

Ring kommunnumret 41 000 och få svar på allt! I vår öppnas Växjö kommuns helt nya kontaktcenter.

Tanken med det nya kontaktcentret är att man ska få rätt hjälp snabbt, oavsett vad det handlar om för att till exempel slippa telefonköer. Bättre service helt enkelt för det kräver folk idag, säger Henrik Nilsson, kommunikationschef i Växjö kommun.

– Fördelen är tillgängligheten, öppenheten, att vi slopar telefontider och att du oavsett när på dagen kan ringa och göra dina ärenden med kommunen, säger Henrik Nilsson.

En väg in till kommunen är tanken, oavsett om det handlar om att söka bygglov, hemtjänstfrågor, klagomål på snöröjningen eller något annat. Istället för att bollas runt, kanske kopplas bort och mötas av en telefonsvarare "möte återkommer på måndag", ringer man 41 000 och får den hjälp man behöver via kontaktcentret.

– En flerbarnsfamilj där alla barn blir sjuka samtidigt till exempel, i stället för att ringa till alla skolor och sjukanmäla, ringer man till kontaktcentret och gör det, säger Henrik Nilsson.

Man kommer också att kunna använda epost, appar, webben och få svar och hjälp snabbt. Runt 90 kommuner har eller är på väg att införa den här typen av kontaktcenter och i Växjö hoppas man kunna ha det helt utbyggt 2013, men öppnar ändå i mindre skala i samband med att den nya receptionen vid Björnen-ingången invigs i vår.

Mycket återstår att lösa, tekniska system för att registrera ärenden till exempel, personalfrågor och många andra saker. Uppskattningsvis runt 20 personer kommer att jobba här när det är helt utbyggt.

– Jag tror de allra flesta kommuninvånare kommer att uppleva det här mycket positivt, säger Henrik Nilsson.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".