1 av 2
Två kalla vintrar har satt sina spår hos bilägarna och många har redan bytt till vinterdäck. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio.
2 av 2
Reporter Ines Micanovic besökte Däckbolaget.
Konsument

Många har satt på vinterdäcken

"Snön kom tidigt förra året"
1:23 min

Trots att det fortfarande är milt utomhus är det många bilförare som varit ute i god tid för att byta till vinterdäck.

Men efterfrågan på dubbdäck kommer inte att vara lika stor i år, tror Hans Karlsson som driver en däckverkstad i Växjö.

– De senaste åren har det ju vänt från 80-90 procent odubbat till 90-95 procent dubbat nu istället på grund av de här kalla vintrarna som varit. Blir det en mild vinter här nu så kommer dubbdäcken kanske att gå ner kanske till nästa år, säger han.

Det är ovanligt milt för november, men ändå är det många som redan varit och bytt till vinterdäck. Två kalla vintrar har satt sina spår hos bilägarna.

Vanliga vinterdäck ska användas vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars och med dubbdäck är det tillåtet att köra från 1 oktober till 15 april. Att folk använder sig av olika däck, tycker Anders Östergren som är däckmontör är bra.

– Är det ingen som har dubbdäck och alla kör med friktionsdäck blir det ju jättehalt. De polerar ju vägen medan dubbdäcken river upp isen, säger han.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".