Caremas huvudkontor på Vretenvägen 13 i Solna. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Växjö

Vägda blöjor väcker starka känslor

"Jag har svårt att tro att det förekommer"
1:39 min

Uppgiften i Dagens Nyheter att Vårdföretaget Carema väger kissblöjor med syftet att spara pengar har möts av starka reaktioner. Men omsorgschefen i Växjö menar att det inte förekommer här.

Växjö kommun har flera vårdavtal med Carema som vårdar många äldre personer i Växjö, Tolg och Ingelstad.

– Men jag har väldigt svårt att tro att det ligger någonting i det här, vi har inte fått några sådana signaler. Vi har idag också pratat med regionchefen på Carema som säger att det inte förekommer här, säger säger Ann-Christin Norlander, omsorgschef i Växjö.

-- Det är dessutom Växjö kommun som betalar blöjorna så de skulle inte tjäna något på att snåla med blöjorna, fortsätter hon.

Men kostnaderna för blöjorna är bara en liten del av vårdkostnaderna. Det är personalen som byter blöjorna som kostar mest.

Caremas informationschef Elisabeth Frostell säger till TT att projektet går ut på att prova ut rätt inkontinensskydd till varje patient.

-Det är inte så att de boende får gå omkring med blöta blöjor. Utprovningen görs för att kunden ska ha det så bra som möjligt, säger hon.

Charlotta Svanberg (S), kommunalråd i Växjö blev imorse förfärad av uppgifterna om blöjprojekten på Carema. Och även om hon inte vet om det här förekommer i Växjö, så vill hon att kommunen ska ha bättre insyn i Caremas verksamhet i Växjö.

– Jag tycker att man ska vara väldigt varsam när man skriver kontrakt med privata entreprenörer och att insynen ska vara stor och att vi ska ha ett stort inflytande, säger hon.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".