Två bröder misstänks för grovt skattebrott efter motorcykelaffärer

Två bröder, 34 och 38 år gamla, häktades på fredagen av Växjö tingsrätt, misstänkta för grovt skattebrott. Männen har gjort affärer med motorcyklar och det är i samband med de affärerna som männen ska ha undanhållit drygt tre miljoner kronor.

Den yngre brodern erkände under häktningsförhandlingarna, medan den äldre nekar till alla anklagelser.

Polisen har under en längre tid utrett männens affärer efter ett tips från skattemyndigheten i Malmö. I tisdags morse slog polisen till mot tre adresser i Kronobergs län. Förutom de nu häktade männen greps också en 38-årig kvinna. Hon misstänkts för medhjälp till brott, men släpptes efter förhör.

De båda bröderna, som är 34 och 38 år gamla, misstänks för grovt skattebrott. Enligt åklagaren Dan Sjåstad har de sålt ett hundratal motorcyklar till privatpersoner utan att redovisa drygt tre miljoner kronor i moms.

Motorcyklarna har de köpt in från Tyskland och Danmark genom en firma som står registrerad på 34-åringen. Och det var från början tyska och danska myndigheter som informerade skattemyndigheten i Malmö om handeln med motorcyklar.

Den äldre brodern, 38-åringen, är enligt åklagare Dan Sjåstad inte tidigare dömd - däremot har den yngre brodern, som alltså erkänner grovt skattebrott, flera domar mot sig.

De båda männen har kopplingar till Växjö, men de är folkbokförda på annan ort - den yngre brodern i Göteborg - den äldre i Belgrad i Serbien.

Åtal ska vara väckt inom två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".