Barnen drabbas hårt, anser anmälarna. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Växjö

"Familjerättens bedömningar godtyckliga"

Socialstyrelsen gör en omfattande granskning av Växjö kommuns familjerätt. Detta efter flera anmälningar från desperata föräldrar som menar att bedömningarna från socialens sida är felaktiga och godtyckliga och har drabbat deras barn hårt.

"Det är med en stor klump i magen jag kontaktar er”. Så börjar en av anmälningar från en mamma i Växjö till Socialstyrelsen. Hon är desperat och berättar i ett flera sidor långt brev hur nonchalant och fel hon tycker familjerätten agerat när det gäller att skydda hennes barn från pappan som dricker och inte kan sköta barnen när han har hand om dem. Kvinnan ville ha hjälp att få enskild vårdnad, men tycker socialen nonchalerat hennes oro för barnen.

I en annan anmälan, från en pappa, är kritiken den motsatta kan man säga. Socialen har hindrat honom från att träffa sitt barn, helt godtyckligt och utan grund, anser den desperata pappan. 

Tre anmälningar mot familjerätten har kommit in till Socialstyrelsen under kort tid och med anledning av dem gör nu myndigheten en omfattande utredning. Dels av de här tre ärendena, men också av alla ärenden som familjrätten avslutat 2011 och som gäller vårdnad och umgänge och där det förekommit våld i familjen.

Socialstyrelsens handläggare kommer till Växjö för att titta på alla handlingar och journaler, intervjua handläggare och chefer bland annat.

Chefen för familjerättsenenheten Ann-Caroline Nyström säger att hon välkomnar granskningen.

– Det här är komplexa utredningar och det är bra om Socialstyrelsen kan lämna synpunkter som förbättrar verksamheten, säger hon.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".