PCB kartläggning gav dåligt gensvar

En inventering av miljögiftet PCB i länets byggnader har fått dåligt gensvar bland fastighetsägarna. Målet är att alla fastigheter i länet ska bli PCB fria.

Det är länets samtliga miljöförvaltningar som vänt sig till alla fastighetsägare i länet med byggnader som kan innehålla PCB. Det hela gäller hus som uppfördes under åren 1956-1973. 

Inte tillräckligt
Heidi Johansson, som arbetar med projektet för Kommunförbundet Kronoberg, tycker att antalet inventeringar som fastighetsägarna i länet gjort inte alls är tillräckligt.
– Det tycker vi inte är så bra. Det har inte kommit in så många inventeringar som vi önskat, säger hon.

I till exempel Lessebo kommun har 39 fastighetsägare tillfrågats om PCB i byggnader men bara sju har svarat. Så ser det också ut i de flesta av länets kommuner. Bästa siffrorna uppvisar Ljungby. Trots det har bara strax under hälften svarat där.

Hårdare tag
PCB är ett svårnedbrytbart miljögift som har skadliga effekter på fortplantningsförmågan och immunförsvaret. Målet för projektet bland miljöförvaltningarna i Kronobergs län är att få bort PCB ur länets samtliga byggnader. Då krävs först en ordentlig kartläggning. 

Eftersom så få fastighetsägare hittills svarat kommer myndigheterna att ta i hårdare nu.
– Nästa steg bli att förelägga fastighetsägarna att göra inventeringen, säger Heidi Johansson.

Vite
Fastighetsägarna får på sig till den 1 mars att genomföra inventeringen. Därefter kan det bli fråga om vitesförelägganden, för arbetet mot PCB har hög prioritet.
– PCB är en av våra värsta miljögifter. Det är högt prioriterat bland annat i våra regionala miljömål att det här ska tas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".