Lessebo

Tjejer lär sig programmera spel

1:28 min

Fler tjejer på högstadiet ska lockas till att göra karriär inom IT-branchen, bland annat genom spelprogrammering. Det är i vad Bikupans högstadie i Lessebo satsar på efter att samtliga sjundeklassare nu har fått egna bärbara skoldatorer.

Amanda Eriksson Skog går i niondeklass på Bikupan i Lessebo och har tillsammans med två andra tjejer från samma årskurs lärt sig att programmera datorspel. De lärde sig tekniken under en IT-sommarskurs i Stockholm, som Bikupan gett dem möjlighet att åka på.

– Första steget är att välja en tom värld och börja från början. Sedan programmera en figur, och så kan man bygga ett poängsystem, berättar Amanda Eriksson Skog medan hon visar på datorn hur hon bygger det nya datorspelet.

Idag ska hon lära sjundeklassarna, som för tre veckor sedan fick egna bärbara skoldatorer, hur programmeringen går till. Under förmiddagen var det även företagsbesök på schemat, där representanter för en av största de internationella IT-bolagen presenterade de senaste operativsystemet.

Föreläsningen vände sig till både tjejer och killar, men den bakomliggande tanken från skolan är ändå att fler tjejer ska bli mer nyfikna på branschen. Initiativet grundas sig att det är att gymansieskolor och högskolor fortfarande svårt att rekrytera tjejer till teknik- och IT-utbildningar.

Läraren Jörgen Florheden märker redan en förändring i attityden.

– Vi har sett på de tre tjejerna som var i Stockholm att de tänker om lite i sina framtida val och tar med det här som en framtida faktor framåt.

Atefeh Sebdani, som föreläste på skolan idag, håller med.

--  I min generation är det många fler än i den äldre generationen.

– Det kan behövas mer tjejer, så att de också får visa sin åsikt säger eleven Klara Strand.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista