Kronoberg

Jägare och regering i vargkonflikt

1:51 min

Regeringen vill nu minska det ekonomiska stödet till Svenska Jägareförbundet som tagit avstånd från regeringens varg och rovdjurspolitik.

Det här kan bli en dyr historia för jägarförbundet som årligen får mångmiljonbelopp av regeringen för att jobba med rovdjursfrågor  och viltvården i Sverige. Men när det var dags för skyddsjakt på Kynna i höstas ställde inte jägareförbundet upp.

Se över uppdraget
-- Jägareförbundet har tydligt sagt att de inte är intresserade att utföra vissa åtgärder när det gäller rovdjurspolitiken framförallt när det gäller varg. Det innebär att vi måste se över det allmänna uppdraget. I grund och botten är det orimligt att man får betalt för tjänster man inte utför, säger Robert Andrén chef på Jakt, fiske och sameenheten på Landsbygdsdepartementet.

När regeringen efter kritik från Eu-kommissionen stoppade året licensjakt på varg reagerade Svenska Jägareförbundet kraftigt och så att man inte längre kommer att stötta regeringens rovdjurspolitik.

Nu återstår endast konflikt skrev Jägarförbundet i en debattartikel.

Miljonanslag
Varje år beviljar regeringen jägarförbundet ett anslag från Viltvårdsfonden för att "leda delar av jakten och viltvården i Sverige". I år har jägarna fått drygt 50 miljoner och i den summan ingår också betalning för att hjälpa till med vargförvaltningen, som jägareförbundet nu vägrar att jobba med.

-- Vi samtalar med jägareförbundet idag om vad de har gjort och inte har gjort, så vi kan inte säga hur stor minskningen av anslaget blir.

Men det rör sig om mycket pengar?
– Det rör sig om en del pengar som ligger inom de här 50 miljonerna som de fått från Viltvårdsfonden; säger Robert Andrén.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista