Ishockey

Så tränas Växjö Lakers framtidsspelare

5:40 min

Medan de flesta idrottslag kämpar till sista blodsdroppen för att vinna, har Växjö Lakers juniorlag en annan filosofi. Att varje spelare utvecklas är viktigare än att få med sig tre poäng.

Juniorerna har fått ta över a-lagets gamla omklädningsrum i den nu ganska sunkiga gamla ishallen bredvid nybygget Vida Arena.

Och i det där omklädningsrummet finns klubbens framtid. Antingen i form av framtida a-lagsspelare eller som försäljningsbara produkter när de är färdigutvecklade.

Många ska få spela
För fokus i J20-laget ligger just på utveckling. Fler yngre spelare får istid än i många andra lag. Kanske på bekostnad av sistaårsjuniorerna.

– Individutveckling är a och o i svensk hockey just nu, säger J20-lagets kapten Jesper Porsefjord, som ser sitt lag som en familj.

– Funkar individutvecklingen så funkar oftast laget också.

Ligger sist i J20 Superelit
Bakom utvecklingsfilosofin står tränaren Johan Thelin. Men hur mycket spelarna än utvecklas, så går det inte att blunda för att laget ligger sist i J20 Superelit, landets högsta serie för juniorer. Växjö har förlorat med både sju, åtta och nio mål. I fredags blev det hela 0-9 mot Linköping.

Så är den här filosofin inte bara något man drar till med när det går dåligt?

--  Nej, inte hos oss. Är vi i laget och föreningen nöjda med att vinna några fler matcher men spela på mindre folk, eller är det viktigast att många får vara med och skaffa sig rutin?

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sverigesradio.se