Vänsterpartiet Kronoberg

Vänstern i länet nöjd med Sjöstedt, men vill ha delat ledarskap

1:44 min

Jonas Sjöstedt presenterades igår som valberedningens förslag på efterträdare till Lars Ohly i Vänsterpartiet. Och Örjan Mossberg från Vänsterpartiet i Kronoberg tycker att valberedningen kommit fram till ett bra förslag. Även om han helst ser ett delat ledarskap.

– Vi gillar Jonas Sjöstedt här i Kronoberg. Men vi vill helst ha Ulla Andersson vid hans sida.

Att valberedningen inte föreslagit Ulla Andersson, en av de tre övriga kandidaterna vid sidan av Jonas Sjöstedt, anser Örjan Mossberg vara något som måste rättas till på partikongressen i Uppsala i januari.

– Vi tror att det finns flera fördelar med att ha två partiledare. Även om Jonas Sjöstedt är fantastiskt bra och säkert skulle klara av det på egen hand, så tycker vi att två personer kan göra det bättre. Fokus måste inte ligga på en partiledare hela tiden. De kan vara på olika ställen i geografin och de kan komplettera varandra - även om de är ganska lika.

Vilka utav de fyra partiledarkandidaterna var Kronobergs favorit till partiledarjobbet?

– Vi tog inte ställning som distrikt här i Kronoberg, utan vi är fyra ombud som åker till Uppsala i första veckan av januari och kommer att rösta. Kanske olika, det vet jag inte. Men jag tänker rösta på Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

Vilka är Jonas Sjöstedts största styrkor?

– Jag tror att han kan vara en röstmagnet som kan få Vänsterpartiet att bli ett intressant alternativ för väldigt många människor. Kanske kan vi bli fördubblade i storlek. Det skulle i så fall ha stor betydelse i dagens höger-Sverige.

Har han några svagheter?

– Jag har svårt att se dem mer än de svagheter som vi alla människor har. Och de måste ju inte tona fram i partiledarrollen heller.

Johan Björling
johan.bjorling@sverigesradio.se