Växjö

Ingen JO-kritik efter Gambiaadoption

Växjö kommun gjorde inget fel, när de inte försökte få hem den 12-åriga adoptivflickan från Gambia som adoptivföräldrarna hade skickat tillbaka till sitt hemland. Det slår JO fast i ett beslut idag.

Nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun försökte inte få hem den 12-åriga adoptivflickan, utan gjorde istället bedömningen att flickan kunde få sina behov tillgodosedda av sin biologiska pappa i Gambia. Men detta agerande anmäldes av en privatperson till Justitieombudsmannen (JO).

Kunde inte göra något

När P4 Kronoberg avslöjade att 13-åriga Sara, som egentligen heter något annat, hade tvingats tillbaka till sitt gamla hemland Gambia, sade socialtjänsten i Växjö att man inte kunde göra något för att få hem flickan, uppgifter som inte stämde enligt TV-programmet Uppdrag Granskning.

TV-teamet hade träffat Sara i Gambia och då berättade hon att hon trodde att hon skulle på semester, men det slutade med att hon lämnades kvar hos sin biologiska pappa i Gambia.

Svårt rättsläge

Det var 2007 som flickan adopterades av en Växjöfamilj. Två år sedan skickade hennes adoptivmamma flickan tillbaka till Gambia. Sedan dess har nära släktingar jobbat hårt för att få hem henne till Sverige igen. Men socialtjänsten som varit inkopplad hänvisade till att rättsläget var svårt och att man inte kunde agera utanför Sveriges gränser.


– Det är svårt för oss att med svensk lagstiftning gå ner och jobba i annat land, sade Per Sandberg som är chef för Arbete och Välfärd i Växjö kommun.

Att vårdnadshavaren förde Sara till Gambia och lämnade henne där föranleder givetvis frågetecken rörande deras omsorg om flickan, skriver JO. Det innebär i praktiken att den dagliga omvårdnaden överläts till Saras biologiske far enligt JO, men sammantaget frias ändå Växjö kommun av JO i det här mycket uppmärksammade fallet med adoptivflickan Sara. Men JO finner alltså inget skäl att rikta kritik mot nämnden för hur den handlagt ärendet.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se