Alvesta

Lång väntan på bredbandsbidrag på landet

1:39 min

Många byar och mindre samhällen i länet har väntat länge på besked om bidrag till bredband. En av de föreningar som ännu inte fått besked om bidragspengar är den ekonomiska föreningen Norra Slätthögs fiber.

Margreth Karlsson är ordförande och tycker att man väntat länge:

– Vi har inte fått något annat än luddiga besked om eventuella bidrag. Det gör ju att det inte blir någon fart på verksamheten, säger Margreth Karlsson som är ordförande i Norra Slätthögs fiber och som tycker att de har väntat länge nog.

Glesbebyggt

Området Norra Slätthög består av omkring 50 hushåll, utspridda i ett glesbebyggt område i norra delen av Alvesta kommun. Det sträcker sig från byn Åboda i söder och via bland andra byn Hässleberg och enstaka gårdar upp till byn Lindhult i norr, nära gränsen till Jönköpings län. Det innebär att hushållen är spridda över ett över 1 mil långt område.

38 hushåll vill satsa

Av de cirka 50 hushållen har 38 hushåll har anmält intresse för att delta i bredbandsprojektet, och 30 000 kronor per hushåll är de villiga att satsa av egna pengar.

Margreth Karlsson anser att bredband skulle betyda mycket för bygden och hon hoppas på besked om bidragspengar snart.

– Det är svårt att hålla föreningen vid liv, men tappar sugen när man inte vet om vi kommer att komma till skott någon gång eller inte, säger hon.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se