Växjö

Tryckeri stängs efter 40 år

1:42 min

På torsdag slår Växjö kommuns föreningsservice igen efter 40 år. Och de drygt 100 föreningar som i dag trycker sina medlemstidningar och informationsmaterial där får nu se sig om efter annat ställe att trycka på.

– Ja, det är ju inte positivt, men politikerna har ju valt den linjen och då är det bara att acceptera, säger Lasse Nilsson som har jobbat på föreningsservice i 20 år.

Vad har du fått för reaktioner från föreningarna?

– De är väldigt negativa och ledsna, men vi hoppas väl på att de hittar något ställe att gå till.

Sedan i början av 70-talet har föreningsservice i Växjö hjälpt föreningar i hela kommunen att trycka och skicka ut informationsmaterial som medlemsblad, kallelser och årsmöteshandlingar. I dag är det drygt 100 föreningar som utnyttjar den här servicen som ges till självkostnadspris och lite till. Men på torsdag slår tryckeriet igen efter 40 år. Den styrande alliansen vill att det här istället ska skötas av det privata.

– Det är väl helt okej i och för sig, men föreningslivet ska ju inte bli lidande som de antagligen kommer att bli. De kommer att kunna skicka ut mycket mindre och ha mindre kontakt med sina medlemmar på det här sättet.

Vad är problemet för dem?

– Det är väl kostnaderna framförallt.

Lasse Nilsson som jobbat på föreningsservice i 20 år trycker nu de sista föreningsbladen. På fredag hämtas maskinerna. Men vart föreningarna ska vända sig framöver är oklart. Diskussioner förs mellan Växjö kommuns föreningsråd och Handikapprörelsens Idé- och Kunskapscentrum om att de ska ta över delar av verksamheten, och mycket talar nu för att det blir så. Och det skulle vara en bra lösning, säger Lasse Nilsson.

– Ja, jag hoppas ju att det ska fungera och de är ju väldigt duktiga där på Idé- och Kunskapscentrum så det ska nog säkert gå bra. Men de ligger ju lite utanför stan, på Teleborg, så det är ju lite transportsträckor, men det måste ju gå, säger Lasse Nilsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se