Blekinge

För dyrt undersöka kvinnor trots 200 dödsfall

1:29 min

200 kvinnor dör varje år i brusten kroppspulsåder, ändå ultraljudundersöks bara män i förebyggande syfte.  Det blir för dyrt att screena även kvinnor, anser landstingen, eftersom färre kvinnor än män drabbas och när de väl gör det är de betydligt äldre än männen.

– Utvecklingen av bråck på kroppspulsådern kommer ungefär 15 år senare hos kvinnor, det är bakgrunden till att man börjat undersöka män, säger David Bergqvist, professor vid kirurgkliniken på akademiska sjukhuset i Uppsala.

200 dödsfall
600 män dör årligen av brusten kroppspulsåder, medan siffran för kvinnorna är 200. Sedan två år tillbaka ultraljudundersöks alla män som fyllt 65 år i förebyggande syfte.

Det erbjuder samtliga landsting i landet. Vissa landsting har gått längre, såsom Jönköpings läns, där män i tre ålderskategorier ultraljudundersöks: 65, 70 och 75 år.

Men en helt gemensam nämnare för landstingen är att kvinnor inte ges samma möjlighet att bli undersökta i förebyggande syfte, trots att de både drabbas av bråck på kroppspulsådern och dör av det.

Mindre risk
Orsaken till att kvinnor inte omfattas av allmän ultraljudundersökning är att dom inte löper lika stor risk som män att drabbas av brusten kroppspulsåder.

Och hittills i alla fall har landstingen utgått ifrån att när en kvinna väl befinner sig i farozonen för att ett kroppspulsåderbrock ska brista, då är hon för gammal för en operation.

Brister tidigare
Men nu finns nya studier som visar att kvinnor trots allt borde ultraljudundersökas. Man har nämligen upptäckt att ett bråck på en kvinnas kroppspulsåder brister tidigare än ett bråck hos en man.

När bråcket nått 35 millimeters storlek hos en kvinna är risken överhängande för att den brister. För män gäller 55 millimeter.

– Det skulle då kunna vara ett skäl att titta på kvinnor och just nu pågår ett forskningsprojekt i Dalarna och Uppsala, för att titta just på hur bråck utvecklas hos kvinnor. Men här har man då lagt åldersgränsen för en förebyggande undersökning vid 70 år istället, säger professor David Bergqvist

Billigt och enkelt
Tomas Troëng är chefläkare vid blekingesjukhuset och han medger att en ultraljudundersökning vare sig är komplicerad eller dyr.

– Själva undersökningen är enkel, det är en fråga om fem-tio minuter. Så det är ingen stor affär, säger han och fortsätter:

– Men det är klart, ska du screena flera tusen blir det pengar ändå.