Ljungby

Ja till privata campingstugor vid Bolmen

1:17 min

Trots hård strid från politikerna i Ljungby ger Kammarrätten tillstånd för att omvandla campingstugorna vid Bolmens camping till bostadsrätter.

I Ljungby har politikerna under flera år sagt nej till att campingstugorna vid Bolmens strand ska få ombildas till bostadsrätter. De har stridit hårt och fått stöd i flera rättsliga instanser på vägen, men Kammarrätten säger tvärtom - och ger nu fritt fram för bostadsrätterna.

Bostadsrättsförening har funnits länge

En bostadsrättsförening bildades för flera år sedan för att kunna sälja stugorna som är på 110 kvadratmeter och föreningen planerar också att bygga fler.

Kommunen har hela tiden sagt nej till det och hotat med ett vite på 150 000 kronor om de fortsätter planerna på bostadsrätter där. Kommunen har också fått stöd för sitt motstånd till privatiseringen av campingen både i länsstyrelsen och i länsrätten.

"Ljungby kommun får skylla sig själva"

Men bostadsrättsföreningen gav inte upp, utan överklagade för ett drygt år sedan till Kammarrätten. Förra veckan kom domen och kommunen får bakläxa.

Kammarrätten säger ungefär såhär: Visst, området är planlagt för camping, men eftersom kommunen beviljat bygglov för stugor på hela 110 kvadrat, fyra rum och kök, får kommunen i princip skylla sig själv. Sådana stora hus kan inte ses som annat än byggnader för bostadsändamål, skriver kammarrätten, och upphäver kommunens förbud och vitesföreläggande.

En märklig dom

Ordföranden i miljö- och byggnämnden Marianne Eckerbom (C) säger att domen är mycket märklig och troligen kommer att överklagas av politikerna. Företrädaren för bostadsrättsföreningen vill inte kommentera domen i nuläget.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista