Socialdemokratisk falang i Uppvidinge vill sparka ut kommunchefen

Kommundirektören i Uppvidinge, Joachim Bengtsson, är på väg att bli petad från sin tjänst. Orsaken är en intern strid inom de regerande socialdemokraterna.

Motsättningarna inom det socialdemokratiska partiet i Uppvidinge handlar främst om saneringen av kommunens dåliga ekonomi, och hur den saneringen ska genomföras. När Joachim Bengtsson anställdes den 1 januari 2003, var alla överens om att något måste göras - men när politikerna insåg att han använde sig av nya metoder, var det en del av dem som började kritisera hans sätt att arbeta. Det säger socialdemokraten Bjarne Svensson, som hoppade av sitt uppdrag i kommunstyrelsen så sent som i augusti i år.

-Man trodde väl att det skulle ske ett under när man bytte chef. Joachim Bengtsson borde få lite mer tid på sig, säger Bjarne Svensson.

Joachim Bengtsson beskrivs av Bjarne Svensson som en förnyare, som ville leda kommunen på ett modernt sätt. Men de nya vindarna som blåste över kommunens organisationer gillades inte av alla och det blev snabbt en intern splittring bland de regerande socialdemokraterna. Förslag från Joachim Bengtsson klubbades visserligen igenom i de politiska nämnderna, men bakom kulisserna fanns en socialdemokratisk falang som ständigt kritiserade hans sätt att arbeta, säger Bjarne Svensson.

-Vi var flera som förväntade oss att det skulle blåsa nya vindar. Men sedan ställde inte alla upp på det som de själva varit med och beslutat, säger Bjarne Svensson.

Vad tycker du om den här konflikten?

-Jag tycker att det är dåligt hanterat av oss politiker.

Nu har striden gått så långt att Joachim Bengtsson är på väg att petas från sitt jobb. På tisdagen hade kommunstyrelsen uppe ärendet på sitt bord, och Joachim Bengtsson räknade med ett besked efter det. Men något besked har inte kommit, och på onsdagen var Joachim Bengtsson på jobbet som vanligt.

-Jag har redan städat mitt skrivbord och är beredd att lämna mitt jobb, säger Joachim Bengtsson.

Villkoret från Joachim Bengtsson är att han får betalt avtalstiden ut, det vill säga till augusti nästa år. Med en månadslön på 49 000 kronor, innebär det en kostnad på runt en halv miljon för kommunen. Hur kommunstyrelsen ställer sig till det kravet är oklart. Vi har sökt det socialdemokratiska kommunalrådet Åke Axelsson för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".