61-åring från Växjö dödades av tårgas från fransk polis

Designern och konstnären Gösta Claesson, född och uppvuxen i Växjö, avled i sviterna efter en tårgasatack av fransk polis. Det framkommer i en utredning gjord av en fransk kommission.

- Man blir fruktansvärt upprörd när man hör om polisens agerande, säger Anna Lagher som är Gösta Claessons systerdotter.

Gösta Claessson bodde sen 40 år tillbaka i Paris. På nyårsafton gick han på fest hos några goda vänner som äger en bar i närheten av hans bostad. Men nyårsfirande fick ett abrupt slut.

Under kvällen blev två män på festen ovänner. Polisen kom förbi och det uppstod då en dispyt mellan männen och poliserna. Bråket eskalerade och enligt vittnesuppgifter kastade polisen till slut in tårgas i lokalen. Gösta Claesson hade svårt att ta sig ut och när han till slut kom utkravlande var han mycket yr och medtagen. Han tog sig hem men nästa dag hittades han död i sin trappuppgång. Gösta Claesson hade ett svagt hjärta, men den franska kommision som utrett polisens handlande har nu slagit fast att det var tårgasen som ledde till hans död.

Anna Lagher ska nu undersöka möjligheterna att starta en rättslig process mot den franska polisen. Och rapporten kommer vara till stor hjälp i den kampen.

- Att det nu står klart att han dog på grund av polisens agerande är en uppmuntran till att fortsätta så att vi kan få upprättelse, säger Anna Lagher.

Och snart ska också Gösta Claessons kropp flygas hem till Sverige.

- Han ska begravas i familjegraven på Tegnérkyrkogården i Växjö, säger Anna Lagher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".