Elisabeth Wernerson är rektor för vuxenutbildning i Växjö Kommun. Foto: Dick Kardell/ Sveriges Radio
Kronoberg

Bonus ska locka invandrare till snabbare studier

1:41 min

Invandrare lockas nu med tusentals kronor för att snabbare avsluta sin svenskaundervisning. Upp till 12 000 kronor kan bonusen ge, pengar man kan ansöka om efter avslutad SFI-utbildning.

– Hittills är det omkring 200 personer som har fått bonusen, säger Elisabeth Wernerson är rektor för vuxenutbildning i Växjö Kommun.

Kurs C förklaras som kursen för dig med några års skolgång från ditt hemland och tillhör den andra av tre studievägar som finns. För tillfället är det runt sexhundra elever som studerar på SFI.

Fått avslag
För att kunna få SFI-bonus finns det olika kriterier som måste uppfyllas, bland annat att kursen måste godkännas inom 12 månader och att man inte får ha varit folkbokförd i landet mer än 15 månader. Så alla som söker får inte bonus.

– 136 personer som har sökt bonusen har fått avslag. Det kan vara så att man ha tagit för lång tid på sig med kursen eller att man har kommit före det här datumet när lagen började gälla, säger Elisabeth Wernerson.

Antalet som har möjlighet att söka SFI-bonus men inte gör det har Elisabeth Wernerson inga uppgifter på.

Påskynda
Jan Rehnstam är undervisningsråd på skolverket och menar att SFI- bonusen har en påskyndande uppgift.

– Den är ju tänkt att man ska klara utbildningen i ett snabbare tempo. Man kan se att personer som har en högre utbildning från sitt hemland klarar det här i högre utsträckning än personer som inte har det, säger han.

Dick Kardell
dick.kardell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista