Här är insändaren som landstinget stoppade

Tillsättningen av en ny psykiatridirektör inom Landstinget Kronoberg möts av hård kritik från fackligt håll. Facken anser att de blivit överkörda av landstingsdirektören Sture Andersson när landstingets förre personalchef Stefan Bergström utsågs till ny chef för psykiatrin efter Talis Vasko.

Sture Andersson och de fackliga företrädarna hade gemensamt tagit fram en kravspecifikation och annons när Landstinget Kronoberg sökte en ny psykiatridirektör.

Tre sökande kallades till intervju. Stefan Bergström sökte aldrig tjänsten. Men under ett möte mellan Sture Andersson och facken den nionde september gav Sture Andersson, utan föregående förhandling, besked om att Stefan Bergström skulle tillsättas på tjänsten.

Det har upprört de fackliga företrädarna och är bakgrunden till insändaren som stoppats i personaltidningen Bladet men som publiceras här i sin helhet:

Landstingsdirektörens dubbla tungor

Sture!

Du har i flera nummer av Bladet haft en ”språkruta” där du har haft funderingar om hur vi använder vårt språk och vilka signaler det ger. Då blir man lite fundersam hur Du själv sänder dina signaler….

I ”Sture direkt” meddelar du att tillsättningen av psykiatridirektören är klar efter ” lite mankemang med facken”. Enligt Bonniers ordbok betyder mankemang ”fel, krångel”. Du har också respekt för att vi tycker som vi gör.

Men i minneanteckningarna från Centrala skyddskommittén står det: ”Arbetsgivaren håller med om att i detta fall har tveksamheter begåtts och är uppmärksam på synpunkterna.” Vid detta tillfälle är Du arbetsgivaren.

Har detta samma innebörd? I min tolkning (Och åtskilligt fler har jag förstått) betyder den första skrivningen Du har hört vad vi har sagt, men handlat, enligt ditt eget tyckande, fullständigt korrekt.

I den andra skrivningen tillstår Du att tveksamheter har begåtts och att du till och med tar till dig kritiken..

För mig är detta verkligen tal med dubbla tungor..

Birgitta Sönnerstedt

Kommunal Kronoberg sekt 13.

Landstingsdirektören Sture Andersson har inte velat bli intervjuad på band men här ger han ett skriftligt svar på den stoppade insändaren:

Hej!

Min kommentar är följande:

Jag har läst det inlägg som Birgitta Sönnerstedt skrivit. Alla som läser det jag skrivit på webben kan ju se att det citat som hon tillskriver mig inte stämmer med det jag faktiskt skrivit i den artikel som åsyftas. I övrigt har jag inga kommentarer.

Med hälsningar

Sture Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".