Omfattande vattenläcka i Åseda tömde ortens vattenreserver

På torsdagskvällen kunde invånarna i Åseda andas ut. Då hade tekniska kontoret hittat den omfattande vattenläcka som fått  ortens vattenreservoarer att sina. Och i och med att läckan ringats in, var det inte längre någon fara för att åsedaborna skulle bli utan dricksvatten.

Det var på torsdagsmorgonen som tekniska kontoret upptäckte att något inte stod rätt till. Vattenreservoarerna var på väg att tömmas och man misstänkte omedelbart att någon omfattande läcka uppstått i systemet.

Tekniska kontoret uppmanade invånarna att vara sparsamma med vattnet. Totalt berördes 2500 abonnenter och flera industrier. Och risken var stor att dricksvattnet skulle ta slut helt under kvällen om läckan inte åtgärdades.

Sökandet efter läckan pågick sedan under hela torsdagen, men först på kvällen kunde man ringa in och laga den. Därmed kan åsedaborna alltså använda sitt kranvatten som vanligt igen. Enligt Jan Olsson på tekniska kontoret kan vattnet vara grumligt eller missfärgat, men det räcker att låta kranen stå på en stund. Någon risk för bakterier i vattnet är det inte, enligt tekniska kontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".