Anhöriga kräver ny utredning om polisens agerande före dråpet i Esbjörnamåla

De anhöriga till lantbrukaren Rolf Nilsson i Esbjörnamåla utanför Urshult kräver nu en ny prövning av hur polisen agerade före dråpet.

En av de två dömda männen var sedan tidigare internationellt efterlyst och polisen kände väl till att han fanns i Kronobergs län, men han greps aldrig.

Rolf Nilssons sambo och hans mamma går nu vidare till riksåklagaren, RÅ, med en förhoppning om att få en ny prövning av varför polisen inte grep den 49-årige mannen.

-  Ingen ska behöva vara med om det som hänt oss, skriver de till riksåklagaren.

Efter dråpet på Rolf Nilsson i januari 2004 avslöjades det att 49-åringen varit internationellt efterlyst i flera år efter att ha rymt från ett fängelse i forna Jugoslavien, där han dömts till 20 års fängelse för anstiftan till mord på sin svärmor.

Redan i början av sommaren år 2000 fick svensk polis och åklagare uppgifter om att han kunde vara i landet efter en begäran om utlämning från den jugoslaviska ambasaden i Stockholm.

Flera svenska myndigheter har sedan dess haft upprepade kontakter med honom. Han var skriven på en adress i Vislanda, han jobbade och betalade skatt i Kronobergs län.

Länsstyrelsen drog också in hans körkort på grund av att han var dömd för ett grovt brott. Och han hann dessutom både gifta sig och skilja sig utan att polisen lyckades få tag på honom.

När polisens misslyckande uppmärksammades begärde länspolismästaren i Kronobergs län, Anders Kjearsgaard, att polisens agerande skulle utredas.

Den interna utredningsgruppen i Malmö fick uppdraget att kartlägga både de inblandade åklagarna och polisens insatser.

Men efter att ha tagit del av den utredningen beslutade beslutade chefsåklagaren i Linköping, Ulf Barck-Holst, i maj att inte inleda någon förundersökning.  

- Jag menar inte att man inte kan tycka att man kunde ha gjort på något annat sätt. Men några sådana missar som förtjänar åtal för tjänstefel tycker jag inte att man har gjort ändå, sa han till Sveriges Radio Kronoberg efter beslutet.

Även överåklagare Ulf Dighed kom fram till samma slutsats den 14 september efter att ha prövat frågan sedan en pensionerad polis begärt en överprövning av Ulf Barck-Holst beslut.

Men nu hoppas alltså de anhöriga till Rolf Nilsson på att riksåklagaren ska göra en annan bedömning och gå vidare för att få en ny, mer genomgripande analys av ansvarsfrågan och varför polisen misslyckade med att gripa 49-åringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".