Medlarbud stoppade poststrejk

Det blir ingen strejk på Posten. Både arbetstagare och arbetsgivare sade ja till medlarnas bud som de fick natten till måndagen.

Avtalet berör 25 000 inom branschen kommunikation i den offentliga sektorn. Det samlade avtalsvärdet på tre år blir 7,9 procent enligt fackförbundet Seko.

I avtalet ingår den omstridda lönetrappan för Postens anställda. De får en ingångslön på 14 000 kronor i månaden och efter tre år 17 500 kronor.
-Vi tycker det här blev bra, säger Sekos ordförande Jan Rudén. Utfallet blev hyfsat och vi fick den satsning på de lägst avlönade som vi var beredda att slåss för.

”Försämringar avvärjda”

Rudén säger också att avtalet innebär att ”hotet om försämringar i trygghetsavtalet” avvärjts.
-Det gäller framför allt uppsägningstiderna. Jag tycker att vi kan lämna de här förhandlingarna raka i ryggen.

Arbetsgivarorganisationen Almega anser att det är bra att avtalet hamnade på samma nivå som tidigare löneavtal under 2004.
-Vi är också nöjda med att ha avvärjt den hotande poststrejken, säger Almegas ordförande Harriet Lövén till TT.

”Lönetrappan ett hinder”

Men hon är missnöjd med den avtalade lägsta-lönetrappan. -Den försvårar den individualiserade lönesättningen som vi vill ha. Med 14 000 som lägsta ingångslön omfattas många av den och det blir inte mycket utrymme över för individuella löner.

För dem som inte omfattas av lönetrappan finns ett löneutrymme på 2,4 procent både första och andra avtalsåret. År tre är utrymmet tre procent. Den garanterade höjningen av månadslönen blir 240 kronor varje avtalsår.

Avtalsförhandlingarna mellan Seko och Almega bröt samman i måndags och facket varslade då omgående om total arbetsnedläggelse vid några av landets största post terminaler. Seko krävde bland annat högre ingångslöner för postanställda.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista