Gift par vräks efter högljudda gräl

Ett gift par i 50-årsåldern har grälat så högljutt att de nu ska vräkas från sin lägenhet i Växjö. Både hyresnämnden och Svea hovrätt anser att paret har gått över gränsen och ställer sig på det kommunala bostadsbolaget Växjöhems sida.

Parets grannar har berättat att mannen och kvinnan ofta har grälat. Grälen har varit högljudda och pågått i flera timmar. Grannarna har hört hur saker kastats i väggarna och de har sagt att de ibland varit rädda att någon skulle bli ihjälslagen. Vid några tillfällen har även polisen kallats dit.

Paret hävdar att grannarna ljuger. De säger att de visserligen bråkat någon gång ibland, men att de inte varit högljudda.

Partet försökte få Växjöhems beslut att vräka dem upphävt. Men både hyresnämnden och hovrätten trodde på grannarnas berättelser och hovrätten har nu gett Växjöhem rätt att säga upp parets hyreskontrakt.

Hittills i år har de kommunala bostadsbolagen Växjöhem, Hyresbostäder och Vidingehem tillsammans genomfört fem vräkningar. Den allra vanligaste grunden till vräkning är att hyresgästen inte betalat sin hyra, 95 procent av alla vräkningar beror på utebliven betalning.

När det gäller klagomål från grannar så har de tre kommunala bolagen hittills i år fått in 358 klagomål. Och de vanligaste klagomålen gäller hög musik och sena fester.

Men att grannar klagar på högljudda gräl är ovanligt och att någon som i det här fallet blir vräkt på grund av gräl sker enligt Matz Hagman på Växjöhem ytterst sällan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista