Kronobergs län

Hedervåld mot barn ökar

1:59 min

En rapport från Ungdomsstyrelsen visar att 70 000 barn i dag i Sverige inte får välja vem de ska gifta sig med. Här i länet får kvinnojouren Blenda hjälpa 20-30 ungdomar bort från förtryckande familjer.

– Jag tror att det är ett jätteviktigt arbete som vi har framför oss, att verkligen ta ställning och stå upp för våldsutsatta barn, säger Juno Blom från Länsstyrelsen i Östergötland.

Och de har känt av en ökning här i länet berättar Sussie Tigerström på kvinnorjouren Blenda i Växjö.

– Vi har märkt en ökning, men det är mest i det akuta skedet, för de slussas vidare på grund av säkerhetsrisken. Det jag kan märka är att det kommer från andra delar av landet till oss. För att de ska kunna gå ut och röra sig, för att barn ska kunna gå till skolan, säger Sussie Tigerström.

Vad vill du se för att de här barnen ska få hjälp?

– Man fokuserar mer på barn och ungdomar. Vi har haft en tjej som vi har haft kontakt med som talade om det att mina föräldrar lärde sig vad de skulle säga, alla trodde att det skulle bli bra, och hon har slussats runt i fyra år. Att man försöker se barnen precis som man ser sina egna barn.

I kulturer där gruppen är viktigare än indivuiden så tvingas barn och ungdomar att göra det som är bäst för familjen och släkten, och trycket är ofta lika hårt på föräldrarna. Men när barn söker hjälp blir de ofta svikna av det svenska samhället, berättat Juno Blom, som arbetat med de här frågorna i många år.

"Tomma symboler"

– Det här sveket handlar nog inte om att vi vill svika dem, utan det handlar om en osäkerhet, vi saknar mod. Jag tror att vi alla vet barn i vår omgivning som far illa, det är enklare att blunda för ett utsatt barn än att ifrågasätta vuxenvärlden. Och det är ett problem. Jag tror att barnens problem blir tomma symboler så länge vuxna inte tar ansvar för dem, barn kan inte kräva sina rättigheter. Det är något vi måste se till att de får ta del utav, säger Juno Blom.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sverigesradio.se