Postombud blir mellanhand när droger beställs på nätet. Samtidigt har polisen svårt att göra något åt det stora mörkertalet. Foto: Lars Pehrson/Svd/Scanpix
Växjö

Postombud blir ofrivilliga langare

"Stort mörketal för polisen"
1:30 min

Postombud har inte rätt att öppna varken brev eller paket. Polisen kan endast göra det vid uppenbar brottsmisstanke. Därmed blir många utlämningsställen en mellanhand för nätdroger, helt ofrivilligt.

I april förra året trädde en ny lag i kraft som ger tull och polis rätt att belagta och förstöra substanser som ännu inte är narkotikaklassade. Men ändå kommer många droger som har beställts på nätet ändå fram till sina kunder.

Svante Pettersson vid Kronobergspolisen berättar om det som är vanligast att köpa hem via nätet.

– Spice, DXM, bromo-dragonfly, var populärt för några år sedan, då vi hade dödsfall. Svampar har vi också bland annat, säger Svante Pettersson.

Flera av de butiker som är postombud blir den sista ofrivilliga mellanhanden. Fredrik Saarnak driver en spel- och tobakaffär i centrala Växjö. Han är postombud och säger så här om situationen.

– Det är inget man tänker jättemycket på fasktiskt, men visst har tanken slagit en. Men det är samtidigt inte mitt ansvar eftersom jag inte får öppna paketen och det står kanske inte riktigt knark på paketet, säger Fredrik Saarnak och fortsätter:

– Visst undrar man vad det är i paketen, men jag är inte polisen.

Eftersom polisen endast kan göra tillslag vid uppenbar brottsmisstanke, så får de hitta andra metoder för att komma åt nätdrogerna, berättar Svante Pettersson.

– Ibland händer det att det ligger kvar paket som ingen hämtar ut och då kan man bli inblandad som polis. Ibland så har man ställt till en brevlåda när sig själv och så hämtar man ut paketet där. Man kan få tips om sådana här grejer, säger Svante Pettersson.

Men det är svårt att för polisen att skapa sig en uppfattning hur mycket vanliga droger som levereras i våra vanliga butiker.

– Ett stort mörketal för polisen.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".