Växjö

Länspremiär för skridskoorientering

1:40 min

Kylan som varit har på flera håll i länet skapat fina skridskoisar. Och i morgon lördag är det dags för vad som sannolikt är länspremiär för något så udda som skridskoorientering, och det på Helgasjöns is, berättar Anders Persson från Växjö Orienteringsklubb.

-- Det är helt unikt, jag har i alla fall aldrig hört talas om det förut. Det var en idé jag fick eftersom jag tycker om att åka skridskor. Det blir en skridskoutflykt med lite annorlunda inslag.

-- Det är ett oväntat stort intresse för det här, folk är nyfikna och ställer frågor, säger Anders Persson.

Isar alltid farliga

En enkel karta med öar och små skär markerade används och kontrollerna är markerade på sedvanligt sätt. Men att ge sig ut på isar, och där kanske en och anan förirrar sig ut på områden som banläggaren aldrig tänkt sig, det är alltid förenat med risker.

-- Isar är alltid farliga. Det finns ju, trots kylan som varit, råkar och svaga punkter där det är strömt som broar och kanaler och liknande. Det krävs isdubbar och ispik eller skidstav med vass spets för att vara med och så ett sunt förnuft, säger Anders Persson.

Frös till sent

Isen har länge sett bra ut på Helgasjön eftersom sjön frös till efter första snöfallet. Och den ytterligare, lösa snö som kommit senaste dagarna påverkar skridskoåkningen enbart marginellt, åtminstone så länge det är minusgrader, säger Anders Persson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se