Det slarvas med hygien från personalens sida inom äldreomsorgen, därför var det många fall av magsjuka under 2011. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Växjö

Personal slarvar med hygienen

1:23 min

Inom äldreomsorgen finns det uppsatta regler för hur personalen ska hantera hygien. Det slarvas och glöms, därför hade enheterna ett mycket stort antal fall av magsjuka förra året.

– Om man bara tillämpar delar av dessa rutiner så kan man sprida smittan vidare och man måste lära sig helt och hållet fullt ut för att slippa smittspridning, säger Carina Yngvesson, Växjö kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Man har kontrollerat inom äldreomsorgen om man följer de grundläggande hygienreglerna; kortärmade arbetskläder som byts varje dag, långt hår ska vara uppsatt, inga ringar och armband, händerna ska tvättas med sprit före och efter vården, engångshandskar ska användas, och ibland också plastförkläden.

Fler magsjukefall

Men nästan 80 procent av de anställda slarvade med någon av de här reglerna, och det får konsekvenser.

– Under 2011 hade vi fler som insjuknade i magsjuka än vad vi har haft tidigare.

Det var sammanlagt 236 äldre personer på 20 enheter som drabbades av magsjuka inom äldreomsorgen förra året. Och 281 ur personalen.

– Antingen är det så att personalen har brister i sina kunskaper om hur de ska göra men jag tror också att det finns många som inte riktigt inser allvaret i det här, när vi har magsjukeutbrott så tänker alla på det här och då jobbar väldigt många på ett väldigt bra sätt, problemet är ju att smittan redan är spriden då, och då är det jättesvårt att få stopp på den.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista