Växjö

"Allvarligt att hygienen är så dålig"

1:29 min

Catharina Carlsson, ordförande i Växjö kommuns omsorgsnämnd, tycker det är mycket allvarligt att så många som 80 procent inom äldreomsorgen brister i hygienen.

-- Naturligtvis var det omruskande att resultatet inte var bättre. Jag tycker det är allvarligt. Det är basala krav, säger Catharina Carlsson.

Undersökningen gjordes på alla äldreomsorgens enheter, där man under en period kontrollerade hur 312 anställda följde hygienreglerna - som klädsel, handtvätt med sprit och användning av engångshandskar till exempel.

Bättre förståelse

Och majoriteten slarvade alltså på någon punkt, vilket förmodligen bidrar till de årliga utbrotten av magsjuka på äldreboendena.

Nu får alla enheterna i uppdrag att gå igenom sina resultat och se vilka förbättringar de kan göra.

-- Jag tror det kan se olika ut för olika avdelningar vad man behöver jobba mera på. Men framför allt nu att alla förstår varför det här är viktigt, säger Catharina Carlsson.

Misstänker du att det är det som är orsaken, att de inte begriper det?

-- Det kan möjligtvis vara slarv många gånger, att man inte tänker på vad det kan få för konsekvenser när det gäller smittspridning och så vidare.

Kan det finnas andra förutsättningar som att man inte har tillräckligt med kläder för att kunna byta varje dag eller andra sådana saker?

– Jag hoppas inte, annars lär väl det komma fram nu och då får vi ju titta vidare på det och det finns något där som vi kan göra, svarar Catharina Carlsson.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista