Växjö Tingsrätt

Fängelsestraff för bedragare

Det blev fängelsstraff för två av de tre män som genom bedrägerier via annonssajten Blocket vid över 20 olika tillfällen sommaren 2009 lurade till sig närmare 300 000 kronor genom falska eller kapade annonser.

En 25-åring från Älmhult och en 28-årig man från Eksjö dömdes till 1 år respektive ett och ett halvt års fängelse medan en 30-åring från Växjö dömdes till skyddstillsyn och 240 timmars samhällstjänst.

Bedrägerierna har gällt försäljning av bilar, husbilar eller husvagnar. Bland annat har riktiga annonser kapats, det vill säga den riktiga annonsen har försetts med med annat telefonnummer och pris och sen placerats i ett annat geografiskt område.

Handpenning
Det den 30-årige Växjöbon som som stod för annonserna. Den 25-årige mannen från Älmhult ska sedan ha haft hand om telefonkontakterna med eventuella köpare. För att hålla kvar fordonet och inte sälja det till någon annan skulle köparen betala en handpenning - det handlade om summor från några tusenlappar och upp till 95 000 kronor.

Sedan fick köparen aldrig se röken av fordonet, och på telefonnumret i annonsen var det inte längre någon som svarade Det kunde också sluta med att köparen fick tag i den rätte ägaren till det fordon han trodde sig ha köpt och då fick reda på att bilen eller husbilen inte alls var till salu.

Förde över pengar
Den tredje mannen, hemmahörande i Ekjö, ska i första hand ha ställt sitt privata bankkonto till förfogande för de lurade köparnas inbetalningar och sedan ska han ha fört över pengarna till de båda andra männen. Han fälls bland annat för medhjälp till grovt bedrägeri.

Tillsamman ska de tre också betala skadestånd till de många drabbade på mellan några tusen kronorupp till tiotusentals kronor.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se