Dieselstölderna från byggarbetsplatser ökar kraftigt i länet. Foto: Anders Wiklund/ Scanpix
Kronoberg

Diesel stjäls för miljoner

1:41 min

Det stjäls diesel för tiotals miljoner kronor i Sverige varje år, från maskiner och tankar på byggarbetsplatser och inom skogs- och jordbruket.

Kronobergs län är lika drabbat som andra delar av Sverige. Emanuelssons grävmaskiner i Växjö blir varje år av med diesel för 70 000 till 100 000 kronor.

– Det är stora ekonomiska värden. Om de tömmer en tank kanske det är värden för uppemot 20 000-30 000 kronor. De bryter upp tankarna eller skär och det blir dyrbart, berättar Patrik Emanuelsson.

Skydda sig
Riskhanterings-akademin gjorde en genomgång av alla polisanmälningar i fem sydsvenska län under 2010 och fann att det totalt stulits diesel för 22 miljoner kronor. Kronobergs län var med i undersökningen och här hade vi 263 stölder där man blev av med diesel för ungefär 2 miljoner kronor.

Börje Nilsson är regionchef på organisationen Maskinentreprenörerna som nu tillsammans med Skogsentreprenörerna och Stöldskyddsföreningen försöker hitta sätt att skydda sig mot dieseltjuvar.

Ett stort problem
– Varje enskild stöld kanske inte är ett jättestort problem men tillsammans blir de här stölderna ett stort problem, säger Börje Nilsson

På större arbetsplatser sätter man nu upp stängsel där entreprenörerna kan låsa in sina maskiner och en del funderar på kameraövervakning. På mindre ställen försöker man ställa maskinerna väl synligt och lägga tunga sprängmattor över tankarna. En del entreprenörer skapar telefonkedjor för att varna varandra när man ser något misstänkt.

Blå diesel
Och nu lanseras ett trick från bankerna - blåfärgning av dieseln. Detta för att att man ska veta det handlar om stulen diesel.

- Det absolut viktigaste är att ta bort marknaden för stulen diesel, det är en organiserad brottslighet som är större än vi tror, säger Börje Nilsson på organisationen Maskinentreprenörerna.

Gunilla Lindgren
gunilla@lindgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista