Växjö

Tjejer som lammkött väcker reaktioner

1:45 min

Den nystartade facebookgruppen "Växjös Lammkött" har på bara några fåtal dagar lockat över 1200 följare. Kontinuerligt publiceras bilder på unga tjejer som initiativtagarna anser vara "lammkött".

Initiativtagarna bakom gruppen i Växjö är anonyma och de bestämmer vilka tjejer som ska bli utsedda till lammkött. Varje gång de lägger upp bild ramlar det in kommentarer och reaktioner.

Bilder på Kajsa Bengtsson och Hanna Sinanagic blev publicerade för någon dag sedan på gruppen "Växjös Lammkött".

– Lite ytligt är det väl. Det handlar ju om vem som är snyggast i Växjö. Vem som får mest "likes" och det där, säger Kajsa Bengtsson.
– Men jag tycker det är okej så länge personen som läggs ut är med på det, säger Hanna Sinanagic.

DO utreder
Fenomenet är inte nytt. På flera orter har det sedan tidigare dykt upp liknande lammköttsgrupper på Facebook. I Linköping blev det särskilt uppmärksammat eftersom diskrimininerigsombudsmannen, DO valde att granska gruppen och Linköpings kommuns agerande kring den.
Ett liknande ärende kan det bli i Växjö,  säger Anna Gunnarsdottir på DO.
– Det har vi inte beslutat men jag kan inte utesluta det.

Inga sexobjekt

I ett mail till P4 Kronoberg skriver personerna bakom gruppen:
"Vår tanke med sidan var absolut inte att göra tjejerna till sexobjekt eller liknande. Vi skriver även med glimten i ögat och skulle det komma några nedlåtande kommentarer eller dylikt så tar vi bort dessa direkt."

Trots att Kajsa Bengtsson och Hanna Sinanagic inte har något emot gruppen, så ser de den ändå inte som helt oprolematisk.

– Jag kan nog tänka mig att det kan skapa problem för tjejer som är unga och allmänt osäkra på sig själva. Jag minns själv att när man var yngre, var man osäkrare och man tänkte att man måste vara på ett speciellt sätt för att bli att bli accepterad. Det kan ju skapa lite problem, säger Kajsa Bengtsson.

 

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Lyssna på hela snacket om lammkött

Är det rätt eller fel att publicera bilder på tjejer som anses vara lammkött? Hör hela sändningen om fenomenet, med bland annat gymnasieeleverna Olle Wassman, Amina Cehic och Daniel Neuhaus från Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.