Kommundirektören i Uppvidinge "reklameras" Men lönen på 50 000 behåller han.

Kommundirektören i Uppvidinge, Joachim Bengtsson, 46, behåller sin lön på närmare 50 000 kronor i månaden fram till 31 augusti nästa år - utan att behöva jobba.

Det står klart efter ett extra kommunstyrelsesammanträde på måndagen.

Åke Axelsson är socialdemokratiskt kommunalråd i Uppvidinge:

- Det är ju inga extra pengar vi betalar. Men vad får man ut av pengarna. Det är ju en fråga man kan ställa.

- Men de arbetsuppgifter som kommundirektören haft, utveckling och förändring, där måste vi göra halt, säger Åke Axelsson.

Joachim Bengtsson, anställdes den första januari 2003 för att styra upp framför allt ledningen av Uppvidinge kommun, inte minst den ekonomiska styrningen som kritiserats hårt av revisorer.

Men förändringstakten har inte gått hem i alla läger. Förslag från Joachim Bengtsson klubbades visserligen igenom i de politiska nämnderna, men inom det dominerande socialdemokratiska partiet fanns det en falang som ständigt kritiserade hans sätt att arbeta, något som Sveriges Radio Kronoberg tidigare berättat om.

I ett pressmeddelande skriver kommunen:

”Med facit i hand ser vi nu att vi inte tillräckligt noga hade analyserat vad det skulle innebära för oss om vi rekryterade en stark kraft och en ny funktion, Chefernas chef, till uppdraget att utveckla kommunens verksamheter och strukturer.”

Åke Axelsson väljer att likna situationen vid att kommunen nu vill ”reklamera” Joachim Bengtsson eftersom man köpt en produkt som det i dagsläget inte finns behov av.

Det är alltså färdigjobbat för Joachim Bengtsson i Uppvidinge. Inom ett par veckor räknar kommunledningen med att ha förslag på en ny ledningsorganisation där han inte finns med.

Däremot får Joachim Bengtsson behålla lönen på närmare 50000 kronor i månaden kontraktstiden ut, det vill säga till den 31 augusti nästa år.

Det krävs ingen motprestation och han får behålla lönen oavsett om han får ett nytt arbete eller inte.

Beslutet kommer samtidigt som Uppvidinge, liksom många andra kommuner, har ett kärvt ekonomiskt läge.

- Det finns väl bara ett svar på hur det känns. Det är ju en kostnad som man inte skulle behöva ha.

Kan du tänka dig att ta ett eget initiativ för att ändra på ditt kontrakt?

- Det återkommer vi till i så fall, säger Joachim Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista