Kronoberg

Ny varg i länet

1:46 min

En ny varg har vandrat in i Kronoberg. Länsstyrelsen har säkrat spår efter den på tre ställen i nordöstra delen av länet under de senaste två veckorna.

– Den skulle kunna komma från Kalmar. Där har man kvalitetssäkrat spår från en varg med ungefär samma tasstorlek som den här. Normalt sett när vi får in vargar så kommer de norrifrån, sveper mot Kalmarkusten och går in i länet i den här gränsregionen. Så har det sett ut ett antal gånger sedan 2002, säger rovdjurshandläggare Per Ekerholm vid länsstyrelsen Kronoberg.

Spårats på tre ställen
Det är en ensam varg som man första gången fann spåren efter i Måketorp, öster om Åseda den 10 februari. Sedan sågs den på isen på sjön Läen öster om Lessebo i fredags och i går på Nässjön nordväst om Kosta.

Av spårstorleken kan man inte avgöra om det är en hanne eller en tik, men är det den varg som kommit från Kalmar län så är det förmodligen en hanne.

Vill ha in tips
Nu vill Per Ekerholm få in fler observationer för att försöka ta reda på vad vi har att göra med. Är det en hanne är det troligen en strövarg på tillfälligt besök, medan en hona kan vara ute efter att bosätta sig här.

– Får man en stationär varg så kommer man så småningom få diskussioner om hur man ska bära sig åt för att skydda får. En strövare kommer och går, många av dem ser vi aldrig röken av. En stationär varg då får man kallt räkna med att det förr eller senare kommer ett angrepp mot en fårbesättning.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sverigesradio.se