Birgitta fick hörseln tillbaka med implantat

Allt fler döva och gravt hörselskadade får hjälp att höra med ny teknik. I Kronobergs län har hittills 10 personer fått det så kallade cochleaimplantatet inopererat i örat.

Vid en föreläsning i Växjö på fredagen presenterade ett läkarteam från Lund tekniken kring cochleaimplantatet, som ger gravt hörselskadade och döva möjlighet att höra ljud och tal. Implantatet opereras in bakom örat på patienten och från implantatet leder en elektrod in i innerörat. Genom att elektroden stimulerar hörselnerven får hörselskadade, och till och med döva, möjlighet att höra ljud och tal. Skillnaden mot en vanlig hörapparat är att den bara förstärker ljud, vilket innebär att den inte fungerar för dem som är helt döva.

Birgitta Andersson från Ljungby var tidigare gravt hörselskadad. Nu har hon haft sitt cochleaimplantat i tre och ett halvt år och kan för första gången njuta av ljud som porlande bäckar och fågelsång.

- Först nu har jag lärt mig att sortera bort onödiga ljud som brummande bilar och tidningsprassel, säger Birgitta.

Tekniken är dyr - det kostar 300 000 kronor att operera in ett implantat. Men enligt Elina Máki Torkko som är överläkare på öronkliniken i Lund är tekniken ändå kostnadseffektiv.

- Man måste tänka på samhällskostnaderna och livskvaliteten. När man jämför prislapparna så tycker jag att det är kostnadseffektivt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".