VÄXJÖ

Alliansen splittrad om reklamskyltar

1:38 min

"Vi är vinnare", säger Anna Tenje, moderat ordförande i tekniska nämnden i Växjö som försvarar bytesaffären med det multinationella företaget JCDecaux. Men byggandsnämndens ordförande kallar avtalet "dåligt för skattebetalarna".

I utbyte mot mark för 28 ljussatta reklamskyltar får Växjö kommun ett antal parkbänkar, papperskorgar och en offentlig toalett. Åsikterna om avtalet med JCDecaux går i sär inom alliansen.  

Anna Tenje (M) förklarar varför hon som ansvarig politiker i tekniska nämnden slöt avtalet med JCDecaux.

Behövde parkbänkarna, papperskorgarna och toaletten
– Vi ville ha det man får tillbaka och då var valet att antigen tar vi skattebetalarnas pengar och då kanske vi inte skulle ha råd med allting, eller så ser man en annan finansiering och det är ju reklamfinansiering, säger Anna Tenje som också tror att Växjöborna är nöjda med avtalet.

– Jag tror att är väldigt tacksamma för att de har service vad gäller parkbänkar, papperskorgar och toaletter. Gemeneman tycker och förstår att det är ganska bra med reklam, säger hon.

Alliansen inte överens
Det är inte bara oppostionen som kritiserar det här avtalet och menar att skattebetalarna är förlorare och företaget vinnare. 

Moderaten Anna Tenje har inte ens stöd för den här bytesaffären hos sina egna i alliansen.

Folkpartisten Nils Fransson, ordförande i byggnadsnämnden, som nu får hantera alla protester från ilska Växjöbor som inte vill ha de här skyltarna utanför sina fönster, tycker att avtalet är dåligt för kommunen.

Inget bra avtal
– Det är 28 skyltar som ska vara uppe i 15 år. För det får vi en offentlig toalett som JCDecaux ska sköta, sedan får vi ett antal parkbänkar och lite papperskorgar. Jag tycker inte det är ett bra avtal, säger Nils Fransson.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Kan du bli granne med en reklamskylt?

Här har JCDecaux ansökt om bygglov

Fastighetsbeteckning i Växjö:
12:10 - reklamtavla och ljustavla
11:66 - reklamtavla
10:35 - reklamtavla
10:30 - reklampelare
10:20 - två reklamtavlor
10:18 - två reklampelare
10:17 - tre reklamtavlor och en reklampelare
10:14 - reklamtavla
10:6 - reklamtavla
9:37 - reklamtavla
9:11 - reklamtavla
9:5 - reklamtavla
9:2 - ljustavla
9:5 - reklamtavla
8:14 - reklamtavla
8:3 - en ljustavla och två reklamtavlor
8:2 - reklamtavla
6:60 - en ljustavla och tre reklamtavlor


Källa: Växjö Kommun

Kommunen bytte bort mark till reklam - får toalett

Växjö kommer att få fler ljussatta reklamskyltar inom kort. Arkivfoto: Jens Pehrson/Sveriges Radio

Växjös borgerliga politiker bytte förra året bort mark på 28 ställen i Växjö för ljussatta reklamskyltar. Skyltarna kommer att sättas upp av företaget JCDecaux. I utbyte får skattebetalarna 20 papperskorgar, 20 parkbänkar och en offentlig toalett av företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista