Växjö

4-åring kan bli utan stöd när kommunen överklagar

1:17 min

4-åriga Annabella som fick rätt till personlig assistans efter en dom i förvaltningsrätten kan bli av med hjälpen trots allt. Växjö kommun har bestämt sig för att överklaga beslutet.

– Jag är väldigt ledsen att de inte förstår att Annabella har stora behov. Jag trodde nästan är de inte skulle överklaga så jag är väldigt besviken, säger Annabellas mamma, Slavica Stankovic.

Annabella fyller om några dagar fyra år. Hon kan inte gå eller stå men hon kan sitta upp. Fast ramlar hon klarar hon inte att ta emot sig själv. Hon pratar inte och hon behöver hjälp med att äta. Dessutom behöver hon få olika form av sjukgymnastik varje dag.

– Hon behöver mycket omvårdnad, väldigt mycket träning och väldigt mycket stimulans, säger Slavica Stankovic.

Slavica Stankovic har ansökt om att Annabella ska få personlig assistans enligt LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. När Växjö kommun sa nej vände sig Slavica Stankovic till förvaltningsrätten och fick rätt. Nu överklagar alltså Växjö kommun det beslutet.

– Man kanske skulle ge Annabella till handläggaren som har fattat beslutet om att överklaga så att hon verkligen inser hur mycket hjälp Annabella behöver, säger Slavica Stankovic.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se