Kronoberg

Handels protesterar mot poängsystem för säljare

1:28 min

Försäljare på klädkedjorna Vero Moda och Jack and Jones får individuella poäng över hur mycket kläder de säljer. Poänglistorna sätts bland annat upp i personalrum, det kan SVT:s Rapport avslöja. Nu protesterar facket.

Hur mycket pengar du säljer varor för registreras och resultatet mejlas ut till alla anställda samt hängs upp i personalrummen. Det är verkligheten för anställda inom danska Bestsellers klädkedjor Jack and Jones och Vero Moda i Sverige.

– Jag skulle själv uppleva det ganska jobbigt om jag hade en sådan press på mig. Jag vet och har hört talas om att det går till på det sättet, säger Christina Eriksson, butikschef på Jack and Jones i Växjö.

Christina glad att slippa
På ett köpcentrum utanför Växjö ligger både Vero Moda och Jack and Jones vägg i vägg. Christina Eriksson viker kläder på ett bord i hennes butik Jack and Jones. Hon är glad att systemet med individuell poängsättning inte tillämpas i hennes butik, som är franchiseägd.

– Vi för statistik på butikens försäljning, men inte på personalens försäljning. Vi ser jobbet som ett teamarbete, vi gör det som är bäst för butiken. Vem som säljer vad känns inte lika viktigt för oss.

Facket protesterar
De flesta Jack and Jones och Vero Moda-butiker ägs av danska företaget Bestseller och handelsanställdas fackförbund protesterar och kräver nu förhandling om de anställdas situation på Vero Moda, till att börja med.

– Det kan vara bra att frågan väcks för de som de som drabbas. Företagen vill att det ska gå så bra som möjligt och de vill egga personalen att sälja, och sälja, och sälja. Det blir en press för personalen att gå till jobbet och känna att man kanske inte duger, få skäll av chefen och inte sälja tillräckligt många plagg per kund, säger Christina Eriksson.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se