Kronoberg

Nu kan Louise ta en cykeltur

1:36 min

Ingenjörsstudenter på Linnéuniversitetet i Växjö har under en längre tid jobbat med att ta fram speciallösningar för att alla ska kunna cykla. För Louise Larsson, som är rullstolsburen, betyder det att hon nu kan ge sig ut på en cykelfärd.

Louise Larsson sitter i en stor, ljusrosa sidovagn av metall som sitter ihop med en vanlig, svart cykel. Baktill finns en ramp så att hon kan ta sig upp på vagnen med rullstolen och allt. I eftermiddag ska hon åka hem i vagnen till Teleborg, som ligger i närheten av universitetet.

– De frågade mig för ett par månader sedan om jag ville ställa upp som en provperson för att testa cykeln, eftersom den är för rullstolsburna. Vi kom fram till lite särpraktiska grejer och nu har jag fått den och nu ska den testas, säger Louise Larsson.

– Alla sätt för att komma ut lite mer är bra. Man blir begränsad när man har en funktionsnedsättning som Louise har, säger Elisabeth Larsson, Louises mamma.

Är ni nöjda med resultatet?

– Ja, det måste jag säga. Över förväntan faktiskt. Från början trodde vi att det skulle vara svårt att få den stabil, men nu är vi är klara visar det sig att den fungerar jättebra, säger Joakim Karlsson som är en av de maskiningenjörsstudenter som har varit med och tagit fram och tillverkat modellen åt Louise Larsson.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se