Växjö

Hyresvärd körde ut Hyresgästföreningen

1:14 min

Två hyresgäster på en mindre ort i Växjö kommun bad Hyresgästföreningen följa med på slutbesiktningen av deras lägenhet. Men väl där blev personerna från Hyresgästföreningen utkörda av hyresvärden och någon besiktning blev det aldrig.

– Hon ville inte ha oss där och sa att hon skulle sköta besiktningen själv. Så vitt jag kommer ihåg sa hon att det var för sent, att nästa hyresgäst skulle komma in klockan 12.00 och att besiktningen skulle ha varit inbokad tidigare. Nu var det bara nyckelöverlämnning sa hon. Det var skälet, säger juristen Niklas Eriksson, en av de från Hyresgästföreningen som var med.

Det är inte så att det är hyresgästerna som gjort fel här?
– Nej inte så vitt jag vet. Den information jag har läst var att de hade bokat in en besiktning klockan 12.00.

Innan Niklas Eriksson och hans kollega blev bortkörda av hyresvärden hann de göra en egen liten syn av lägenheten. Enligt dem var allt i sin ordning. Men nu har hyresvärden skickat en lång listan med krav på åtgärder. Det gäller både städning och skador, som de utflyttade hyresgästerna ska stå för.

– Det är helt galet. Nu gjorde vi ju bara en snabb besiktning innan vi blev utkörda. Men jag såg inga skador i lägenheten eller att den inte var flyttstädad. Jag tog till och med några snabba bilder, så det här känns som en efterhandskonstruktion.

Har du varit med om något liknande tidigare?
– Nej, det har jag aldrig varit med om. Jag är mest förvånad och tycker det är tråkigt för hyresgästerna att de inte får något avslut.

Hyresgästerna säger till P4 Kronoberg att underhållet av deras lägenhet varit eftersatt en längre tid och att de haft mycket problem med sin hyresvärd. De är glada över att ha flyttat och låter nu Hyresgästföreningen föra deras talan.

Vad händer nu?
– Hyresvärden får ju driva fallet vidare om hon vill och i så fall får det bli ett tingsrättsärende av det, säger Niklas Eriksson.

P4 Kronoberg har sökt hyresvärden men har inte lyckats nå henne.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se