Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio
Växjö

17-åring dömd för bedrägerier

En 17-årig Växjöbo dömdes i går vid Växjö tingsrätt för bedrägeri, försökt till bedrägeri och urkundsförfalskning till så kallad ungdomsvård och dessutom ungdomstjänst i 60 timmar.

17-åringen genomförde under september förra året bedrägerier eller försök till bedrägerier på ett likartat sätt mot ett tiotal olika företag.

Han beställde varor i en annan persons namn, använde den personens personnummer, handlat på kredit och fått ut varan genom hjälp från utlämningsstället. Den personen döms för medhjälp till bedrägeri.

I flera andra fall har ynglingen inte fått ut några varor och det har då klassats som försök till bedrägeri. Totalt har 17-åringen försökt få ut varor för 270 000 kronor.

Det handlar nästan uteslutande om en eller flera iphones som 17-åringen försökt komma över, och i några fall lyckats med.

17-åringen ska också, tillsammans med föräldrarna, totalt betala över 20 000 i kronor i skadestånd till drabbade företag och privatpersoner som fått sina namn och personnummer utnyttjade.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".