Moheda

När korna försvann ökade äggproduktionen

1:24 min

Bara några år efter miljonsatsningen på en av länets modernaste mjölkrobotanläggningar tröttnade bonden Mikael Lindberg på mjölkproduktionen. Istället satsade han på frigående värphöns i det stora och rymliga kostallet.

– Det är roligt att det har fungerat så bra med värphöns i kostallet, säger Mikael Lindberg, bonde i Musteryd nära Moheda.

Den helt moderna mjölkroboten och de 120 korna såldes för tre år sedan och idag bor 23 000 värphöns i kostallet. Där är det högt i tak och på ena gaveln ett stort plastfönster som släpper in dagsljuset med UV-strålningen till hönorna. Naturligt ljus gör hönorna lugna säger Mikael Lindberg.

– Med vanligt glas i fönsterna silas UV-strålningen bort, men vi har plastfönster som släpper igenom UV-ljuset. Det gör att hönsen inte drabbas av kanabalism som annars kan vara ett stort problem värphönsanläggningar.

Mikael Lindberg säger sig sakna korna, men inte robotanläggningen som krävde ständig passningen med många larm varje vecka. Hönsen kräver också ständig passning, men det går inte att jämföra med mjölkroboten. Idag handlar det om högst ett eller några akutlarm per år.

Nu har Mikael Lindberg och sonen Marcus planer på att skaffa sig fler värphöns. De har ansökt om miljötillstånd för att öka till 135 000 värphöns.

– Ser man framåt är det den storlek på besättningarna som är konkurrenskraftiga.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se