Sverige

Svårt att rekrytera domare

1:22 min

Tingsrätterna har svårt att rekrytera domare. I storstadsregionerna är det lättare att tillsätta tjänster, men i mellanstora och mindre städer kan det vara ett bekymmer.

– Vi har haft en hel del problem med rekryteringen, över hela landet. Vi får inte alls lika många sökande till varje tjänst, och på en del orter har vi haft väsentligt svårare än på andra, säger Barbro Thorblad, generaldirektör på Domstolsverket.

Men det skiljer sig från tingsrätt till tingsrätt. I Växjö till exempel började en domare jobba i februari i år. Den tjänsten var tänkt att tillsättas redan hösten 2010. Även tingsrätten i Kalmar har haft svårt att hitta nya domare. Jönköping däremot har inga problem, men de har Göta hovrätt som de kan rekrytera ifrån. I Norrköping var det problem för några år sen, knappt någon sökte domartjänst. Men nu ser det ljusare ut.

Finns det inte tillräckligt många domare på tingsrätterna får det konsekvenser för rättssäkerheten, menar Barbro Thorblad på Domstolsverket.

– En domare i tingsrätten avgör åtminstone 300 mål per år. Det betyder att 300 personer som är tilltalade inte får sina mål avgjorda. Därtill kommer målsägande och vittnen. Och möjligheten att avgöra målet på rätt sätt blir sämre, eftersom att minnesbilder bleknar med tiden, säger hon.

Madelene Szabó
madelene.szabo@sverigesradio.se