Landstinget

Problem i landstinget når ledamöter via media

Ledamöterna i landstingsstyrelsen får ofta information om problem i verksamheten via massmedia. Det är för dålig information som går ut till styrelsen om verksamheten och nu kräver ledamoten Lennart Värmby (V) en förbättring.

– När det händer saker och ting mellan styrelsemötena, bör vi få information så att vi kan svara på medborgarnas berättigade frågor. Det gäller till exempel den turbulens som varit kring psykiatrin och då särskilt barnpsykiatrin. Det är inte så bra att vi inte vet mer än det som kommer fram i massmedia, säger Värmby.

Lennart Värmby jämför med hur det fungerar som styrelseledamot i Växjö Energi.
– Där får vi information via mejlen så fort det händer nåt, som ett större strömavbrott till exempel.

Omfattande verksamhet
Landstinget har en omsättning på över 4,3 miljarder och en omfattande verksamhet. Då borde det här med information fungera bättre, tycker Lennart Värmby.

– Med dagens teknik är det ju inga problem att skicka ett litet enkelt e-postmeddelande till oss i styrelsen för att meddela hur något ligger till.

Suzanne Frank, moderat landstingsråd, menar i en kommentar att man som styrelseledamot har ett hyfast arvode för att arbeta även utanför styrelsemötena. Därmed har man ett stort eget ansvar att själv hålla sig uppdaterad i aktuella frågor. 

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se